1kg buraków
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 litr letniej wody
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu oraz kminku
Obrane buraki kroimy w plasterki, drobno siekamy czosnek i układamy warstwami w słoju dodając przyprawy (oprócz soli). W litrze letniej wody rozpuszczamy sól i zalewamy tym zawartość słoja. Naczynie zakrywamy talerzykiem. Zakwas jest gotowy po 3-5 dniach. W trakcie fermentacji będzie się na wierzchu zbierała biała piana, którą trzeba zebrać i wyrzucić. Po ukiszeniu, przelewamy barszczyk do innego słoika i pijemy po szklaneczce codziennie rano.
Taką kurację buraczaną dobrze jest stosować przy:
- anemii
- osłabieniu
- problemach z trawieniem
- kłopotach z wątrobą
- stresie, nerwicy i depresji
Jeśli chcesz otrzymać całkowicie za darmo kilka moich ulubionych ajurwedyjskich przepisów na wzmacniające potrawy - zapisz się do NEWSLETTERA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz