piątek, 24 kwietnia 2015

Probiotyk domowej roboty :)

Dzisiaj przepis pochodzący z genialnej książki Kasi Bem "Happy Detoks", którą niniejszym gorąco polecam :-)

1kg buraków
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 litr letniej wody
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu oraz kminku

Obrane buraki kroimy w plasterki, drobno siekamy czosnek i układamy warstwami w słoju dodając przyprawy (oprócz soli). W litrze letniej wody rozpuszczamy sól i zalewamy tym zawartość słoja. Naczynie zakrywamy talerzykiem. Zakwas jest gotowy po 3-5 dniach. W trakcie fermentacji będzie się na wierzchu zbierała biała piana, którą trzeba zebrać i wyrzucić. Po ukiszeniu, przelewamy barszczyk do innego słoika i pijemy po szklaneczce codziennie rano.

Taką kurację buraczaną dobrze jest stosować przy:
  • anemii
  • osłabieniu
  • problemach z trawieniem
  • kłopotach z wątrobą
  • stresie, nerwicy i depresji
Na zdrowie :-)

 Jeśli chcesz otrzymać całkowicie za darmo kilka moich ulubionych ajurwedyjskich przepisów na wzmacniające potrawy - zapisz się do NEWSLETTERA 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz