wtorek, 27 stycznia 2015

Mocno korzenne ciasto z gruszką

Zimą siłą rzeczy ciągnie nas do cięższych produktów - słodkich, smażonych, oleistych... Korzenne ciasto gruszkowe jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich łasuchów :-) gruszki pięknie nawilżają, przyprawy rozgrzewają, a całe ciasto mocno odżywia i równoważy.

Składniki:
200g miękkiego masła
150g syropu klonowego
4 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego anyżku
1 łyżka utartego imbiru
szczypta soli
250g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki dodawać w podanej kolejności i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy, obrać 3 gruszki, pokroić je na cienkie plasterki i ułożyć na cieście w formie wachlarza. Piec 35 min w temp.200 stopni.

SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz