- sezon Kapha obejmuje wiosnę (od połowy marca do połowy czerwca) - w tym okresie nasilają się choroby związane z doszą Kapha czyli wszelkiego rodzaju alergie, astma, przeziębienia, zapalenia płuc i oskrzeli.
- sezon Pitta obejmuje lato i wczesną jesień (od połowy czerwca do połowy października) - w tym okresie nasilają się problemy z układem pokarmowym oraz skórą czyli wszelkiego rodzaju wypryski, egzemy, łuszczyce.
- sezon Vata przypada na późną jesień i zimę (od połowy października do połowy marca) - schorzenia typu Vata to wszelkie bóle kości, stawów, bóle głowy, przeziębienia i grypy.
Dlatego podane poniżej zalecenia dietetyczne dotyczące poszczególnych sezonów odnoszą się również do poszczególnych dni kiedy zauważymy, że aura sprzyja wzrostowi określonej doszy.
Sezon Kapha
Ponieważ Kapha jest ciężka, wilgotna i śluzowata zatem, aby ją zrównoważyć stosuj bardziej lekką, suchą i mniej oleistą dietę niż w pozostałych sezonach. Unikaj smażonych potraw i produktów mlecznych (ser, jogurty, lody), które tworzą wilgoć w organizmie. Wybieraj ciepłe pożywienie i napoje - warzywa gotowane na parze, herbaty ziołowe - o smakach równoważących Kaphę czyli: ostrych, gorzkich i cierpkich; a ogranicz smaki: słodki, kwaśny i słony.
Sezon Pitta
Ogień trawienny zmniejsza się podczas upałów, więc w lecie trudniej nam niektóre produkty strawić. Uszanujmy tę zmianę i przede wszystkim unikajmy przejadania się. Wybierajmy chłodne, ale nie zimne pożywienie i napoje. Organizm w lecie dopomina się o większą ilość płynów, ale ponieważ mamy w tym okresie słabszy ogień trawienny, więc pamiętajmy, aby nie pić ani tuż przed posiłkiem, ani zaraz po nim. Smaki równoważące Pittę to: słodki, gorzki i cierpki; natomiast unikajmy w tym okresie smaków - kwaśnego, słonego i ostrego.
Sezon Vata
W tym okresie powinniśmy mocno ograniczyć spożycie surowych warzyw i owoców na rzecz potraw smażonych i gotowanych. Aby zrównoważyć Vatę wybierajmy cięższe, bardziej oleiste potrawy, ale zadbajmy o odpowiednie przyprawienie ich dla lepszego trawienia. Jedz więcej produktów o słodkich, kwaśnych i słonych smakach, unikając gorzkich, cierpkich i ostrych. Nie martw się jeżeli Twój apetyt wzrośnie - to w zimie naturalna tendencja uspokajająca doszę Vata; jednak nie jedz więcej niż możesz bez trudu strawić.
Ajurweda zaleca, aby jeść przez cały rok świeże produkty, najlepiej lokalne i unikać żywności, która w danym sezonie nie jest uprawiana czyli przykładowo - nie jeść pomidorów i sałaty zimą, a pół dojrzałych, importowanych owoców najlepiej unikać w ogóle.
Bardzo ważną, a niestety nie docenianą na Zachodzie kwestią jest nastrój podczas spożywania posiłku. Przykładowo gdy jemy obiad czując gniew to wzmacniamy w sobie doszę Pitta i tym samym stajemy się podatni na choroby typu Pitta czyli niestrawność, zgagę, różnego rodzaju zapalenia i podrażnienia skóry. Spróbujcie poobserwować reakcje swojego ciała gdy jecie odczuwając smutek, złość lub zniechęcenie a potem, dla własnego dobra, zadbajcie o przyjemny, pełen miłości nastrój podczas posiłków i poczujcie różnicę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz